Katujen suolaus, sekä kevään petolliset rasitukset koirien ja ulkokissojen tassuille.

Ihana ja kaunis kevättalvi, mutta harmillisen rankka sellainen, varsinkin koirien ja ulkokissojen tassuja ajatellen. Lumi, teräväreunainen jää, katuhiekka ja sora, sekä lumensulatusaineena käytetty tiesuola ovat petollisia lemmikin polkuanturoille. Myös vaihtelevat ilmasto, pakkanen ja välillä loskakelit voivat aiheuttaa lisäharmia.

Valveutuneet koirien- sekä kissojen omistajat ovat yleisesti varsin tietoisia siitä, ettei lemmikki välttämättä näytä kiputuntemuksiaan, tai ei ainakaan tee asiasta suurta numeroa. Tassun arkuuden saattaa huomata sitä käsiteltäessä. Lemmikki vetää tassua pois eikä anna mielellään koskea siihen. Karheudet ja kovettumat tuntuvat käsin koskiessa.

On hyvä muistaa, että terve antura on elastinen, pehmeä ja kimmoisa, eikä lemmikki arastele sitä ontuen tai käpälää pois vetäen käsittelytilanteissa. Terve ja kostea antura on sävyltään usein myös kirkkaampi ja syvemmän sävyinen, kuin kuiva antura.

Jokainen, jolla on ollut haavoja omissa käsissään, sientä jaloissaan, tulehdusta, kovettumaa, tai muita ongelmia raajoissaan ymmärtää, ettei lemmikillä ole hyvä olla kuivien ja epäterveiden anturoiden kanssa. Lemmikki saattaa myös arastellaan ulos menoa, liikkumista, sekä tassuihin kohdistuvaa muuta rasitusta.

Lisäongelmia tekevät nopeasti muuttuvat sääolot, sekä katujen suolaus. Teillä käytettävä suola saa sekä pohjavesiin ongelmia, myös lemmikin tassut kuivumaan. Ongelmia voi koitua myös siitä, jos lemmikki päätyy kotona ollessa nuolemaan katusuolat pois tassuista. Tämä kuivattaa lemmikin elimistöä, sekä tekee suolistoon ongelmia. Haavaisissa tassuissa suola myös kirvelee ikävästi.

Lemmikin tassut olisi hyvä huuhdella haalealla vedellä aina lenkkeilyn jälkeen, varsinkin, jos lenkillä on käyty teillä, jossa katusuolaa käytetään.

Varsinkin pienten koirien, pitkäkarvaisten ja sileäturkkisten rotujen tassuihin, kainaloihin, sekä vatsanaluskarvoihin voi jäädä talvella kiinni lunta, joka paakkuuntuu. Tämä voi haitata koiran liikkumista, vääntää tassua väärän asentoon kävellessä, sekä tehdä kävelystä epäergonomista. Lumipaakut voivat myös hangata koiran ihoa. Tähän auttaa anturoiden välissä olevien karvojen trimmaaminen, jalkakarvojen trimmaaminen, sekä anturan ja karvojen vahaaminen. Öljymäiseen karvaan lumi ei tartu yhtä helposti.

Tassujen hoitamiseen tassuvoiteet ja tassuvahat ovat hyvä vaihtoehto. Myös ulkokenkien käyttö suojaa koirien tassuja. Niiden ongelma on se, ettei koira luonnostaan käytä kenkiä, eikä koira saa maasta samanlaista kitkaa juostessaan. Huonosti istuva kenkä, tai tossu voi tehdä koiran kävelystä epämukavaa ja haitata sen tasapainoa lenkin aikana. Kengät voivat myös hiertää koiran nilkkoja, painaa kynsiin, tai tippua lenkin aikana.

Koirilla käytettävien tossujen olisikin oltava hyvin muotoillut, pohjien pitäisi olla ohuet ja elastiset, sekä niihin ei saisi kertyä lunta käytössä. Ne eivät myöskään saisi läpäistä vettä tai suolaa.
Jos ne läpäisevät, olisi tassut hyvä huuhdella, sekä kuivata pyyhkeellä lenkin jälkeen.

Tassukarvojen trimmaaminen ei tee koiran tassuista juurikaan kylmempiä. On tärkeää huomata, että lyhennetty turkki suojaa ja lämmittää tassua myös, sekä se ehkäisee lumen tarttumista, eikä siihen jää roskia, hiekkaa ja suolaa kiinni yhtä paljon. Pitkiin karvoihin jäävä kosteus voi myös tehdä varpaan väleistä epämiellyttävän tuoksuiset ja lisätä hiivan kasvua ja tulehtumia.
Trimmatut karvat koiran varpaiden väleissä kuivuvat nopeammin, joka ennaltaehkäisee tassuongelmia.

Jos tassujen ongelmat ovat kuitenkin lemmikin riesana, tai haluat ennaltaehkäistä tassuongelmien syntyä, suosittelemme Hau Hau Miu Mau tassuvoidetta! Siinä on pihkaa, joka toimii antiseptisenä aineena tuotteessa, poistaen pahoja hajuja ja ennaltaehkäisten hiivan ja sienien syntyä. Se myös hoitaa haavaumia. Voidetta voi siis laittaa myös rikkoutuneelle anturalle. Tassuvoiteessamme on myös kosteuttavia öljyjä, sekä suojaavia vahoja. Tuote ei sisällä vettä, eli sitä voi käyttää myös pakkasilla.

Kerron vedellisen ja vedettömän voiteen eroavaisuuksista toisessa blogikirjoituksessa.

Pysy siis kuulolla!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *