Koiran tassusairaudet, sekä niiden ennaltaehkäisy ja hoito

Tassuja tulisi tarkastella säännöllisin väliajoin, mieluiten useita kertoja viikossa. Ongelmat voivat alkaa äkisti tai pikkuhiljaa. Tassuongelmien syy olisi aina selvitettävä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhden tassun ontuminen tai arastelu voi johtua jostain äkillisestä traumasta, esimerkiksi vierasesineestä, haavasta, repeämästä tai muusta vastaavasta. Yleensä tämä vaiva esiintyy yhdessä tassussa tai anturassa kerrallaan.

Jos tassuissa ei näy haavaumia, mutta tassut tuoksuvat epämiellyttävälle, tai koira nuolee tai näykkii tassujaan, on niissä todennäköisesti kutinaa, kirvelyä, tai muuta epämiellyttävää tunnetta. Syynä voi olla tassutulehdus.

Syitä tassutulehduksille on monia. Koira voi olla esimerkiksi herkistynyt jollekin ruoka-aineelle. Sopivan ruoan etsiminen on tärkeää ja oikeanlaiseen ravintoon on perehdyttävä.

Tassujen väleissä voi olla myös liian pitkä tai tiheä karvapeite, jolloin tassut eivät välttämättä kerkeä aina kuivamaan tarpeeksi hyvin lenkkien väleissä. Paljon ulkona olevilla koirilla, sekä tiheäturkkisilla koirilla tämä on yleisempi ongelma.

Koira voi reagoida myös johonkin ympäristössä esiintyvään aineeseen, jonka päätymistä tassujen väleihin tulisi välttää. Yksi yleisimpiä tassuongelmien aiheuttajia on tiesuola, sekä autoteistä irtoava asfalttipiki. Koiralla voi olla myös jokin hormonaalinen sairaus, tai sen immuunijärjestelmässä on jotain puutetta. Loissairautta ja aineenvaihdunnan ongelmia ei pidä myöskään unohtaa.

Infektio voi johtua myös sienestä, papillooma- viruksesta, tai penikkataudista. Myös jalkojen virheasennot voivat vaikuttaa, sekä kasvainsairaudet. Osa näistä voi olla perinnöllisiä.

Koska tassuongelmia voi olla vaikea hoitaa ongelmien ollessa jo pahat, olisi hyvä tarkkailla tassuja säännöllisesti. Näin lemmikin omistaja voi huomata jo varhaisessa vaiheessa muutokset tassujen ihossa.

Koiran ylipaino lisää myös jalkojen virheasentoa. Altistavana tekijänä tunnetaan myös tassujen ja anturoiden rakenne. Jalan virheasennossa normaalisti painoa kantamaton iho on herkempi, jolloin siihen kohdistuvan fyysisen rasituksen myötä se on alttiimpi valeanturan muodostumiselle. Jos koiran tassukarvat painuvat ihon sisään ihon rikkoutumisen yhteydessä, voi se esiintyä tulehduksena. Karvojen sisäänpäin kääntyminen aiheuttaa vierasesinereaktion. Koiran oikeanlainen ruokavalio, sekä sen ihannepainossa pitäminen ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä tekijöitä.

Tassujen hoito

Puutteellisella hoidolla ihoon voi tulla pysyviä tulehdusreaktioita ylläpitäviä muutoksia. Alkuperäistä syytä tulehdukselle voi olla tässä vaiheessa vaikea löytää ja oireita hankala saada kuriin. Iho voi arpeutua, paksuuntua, voi muodostua valeanturoita, tai anturat voivat jopa kasvaa kiinni toisiinsa. Anturoihin voi muodostua myös vaikeasti hoidettavia syviä taskuja. Anturoissa olevat poimut ja muuttunut iho ovat otolliset kasvupaikat bakteereille ja hiivoille. Näin pahaksi tilanteen päästyä vaaditaan päivittäistä poimujen puhdistamista, sekä ihon puolustuskyvyn tukemista. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita myös lääkehoitoa tukemaan paranemista ja estääkseen bakteerien joutumista koiran vereen.

Koirien tassujen puhtaana pito, pesut lenkkien jälkeen, pyyhkeellä kuivatus, sekä tassuvoiteet ovat hyvin tärkeitä ja ennaltaehkäiseviä hoitokeinoja tassuongelmiin. Ne tekevät olosuhteista epäedulliset bakteereiden ja hiivojen lisääntymiselle.

Jalostuksessa on huomioitava jalostaa vain terveistä yksilöistä, joilla on normaali rakenne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *